Saturday, February 13, 2021

Fredric Brown, Απάντηση (Answer, 1954)

 


Ο Ντγουαρ Εβ τελετουργικά συγκόλλησε την τελική σύνδεση με χρυσό. Τα μάτια μιας ντουζίνας τηλεοπτικών καμερών τον παρακολουθούσαν και το υποαιθερικό δίκτυο μετέφερε σε όλο το σύμπαν μια ντουζίνα εικόνες από αυτό που έκανε.

Ορθώθηκε, έκανε ένα νεύμα στον Ντγουαρ Ρέιν, και στη συνέχεια μετακινήθηκε σε μια θέση δίπλα στον διακόπτη που θα ολοκλήρωνε την επαφή όταν θα τον κινούσε. Τον διακόπτη που θα συνέδεε, ταυτόχρονα, όλες τις τερατώδεις υπολογιστικές μηχανές όλων των κατοικημένων πλανητών στο σύμπαν -ενενήντα έξι δισεκατομμυρίων πλανητών- στο υπερκύκλωμα που θα τις ένωνε όλες σε έναν υπερυπολογιστή, μια κυβερνομηχανή που θα συνδύαζε όλες τις γνώσεις όλων των γαλαξιών.

Ο Ντγουαρ Ρέιν απευθύνθηκε σύντομα στα τρισεκατομμύρια που παρακολουθούσαν και άκουγαν. Στη συνέχεια, μετά από μια στιγμή σιωπής είπε:

«Τώρα, Ντγουαρ Εβ»

Ο Ντγουαρ Εβ κίνησε τον διακόπτη. Έγινε ένα δυνατό βουητό, η εκτίναξη της ενέργειας από ενενήντα έξι δισεκατομμύρια πλανήτες. Φώτα αναβόσβησαν και ησύχασαν σε όλο το εύρος του πίνακα με το μήκος χιλιομέτρων.

Ο Ντγουαρ Εβ οπισθοχώρησε και πήρε μια βαθιά ανάσα:

«Η τιμή να κάνεις την πρώτη ερώτηση είναι δική σου, Ντγουαρ Ρέιν».

«Ευχαριστώ», είπε ο Ντγουαρ Ρέιν. «Θα είναι μια ερώτηση στην οποία καμία κυβερνομηχανή δεν μπόρεσε να απαντήσει από μόνη της».

Στράφηκε προς τη μηχανή:

«Υπάρχει Θεός;»

Η πανίσχυρη φωνή απάντησε χωρίς δισταγμό, χωρίς το κλικ ούτε ενός ρελέ:

«Ναι, τ ώ ρ α υπάρχει Θεός».

Ξαφνικός φόβος έλαμψε στο πρόσωπο του Ντγουαρ Εβ. Πήδηξε για να αρπάξει τον διακόπτη.

Ένας κεραυνός από τον ασυννέφιαστο ουρανό τον έριξε νεκρό και έλιωσε τον διακόπτη.

[Μετάφραση: Σταύρος Γκιργκένης]

No comments:

Post a Comment